Het team van David is druk bezig om het jou makkelijk te maken. Hoe je inzicht krijgt in jouw merkmanifestatie bijvoorbeeld. Inmiddels heeft David een spel ontwikkeld waarin je binnen anderhalf uur helderheid hierover creëert.

Werken mag ook leuk zijn. Liefst is dat zo. Steeds vaker wordt daarom het nut van gamification omarmd: bedrijven vermengen werk en leren met spel-elementen. Ze zetten speltechnieken of serious games in om je te motiveren. Je kunt namelijk godsgruwelijk veel bereiken met een simpel spelletje.

Bordspellen voor ambtenaren

Bekende voorbeelden zijn DuoLingo en New Heroes, die in hun skillstrainingen talloze mechanismes gebruiken om de gebruiker te motiveren een volgende stap te nemen. En Knab, die het werk van hun helpdesk middels speltechnieken een stuk leuker en uitdagender maken. Maar ook de Rijksoverheid heeft inspirerende serious game designers in dienst die, jawel, fulltime leerzame bordspellen maken voor ambtenaren van de ministeries.

Zelf geef ik op Avans Hogeschool les in Business Gamification. Studenten lossen een bedrijfsvraagstuk op door middel van een spel of speltechnieken. De fysieke factor van samenkomen en met elkaar iets uitvogelen of ergens om strijden, met alle interacties van dien, is volgens mij een unieke eigenschap waarmee een spel enorm kan bijdragen.

Spel & Scorecard

Bij David hebben we – hoe kan het ook anders – het Merkmanifestatie-spel. Hierin gaan werknemers in verschillende rondes aan de slag met de eigen organisatie. En passant vinden we uit hoe aligned je organisatie nu is en waar de verbeterpunten zitten waar je je na het spel op kunt storten.

En passant vinden we uit hoe aligned je organisatie nu is en waar de verbeterpunten zitten waar je je na het spel op kunt storten.

Inmiddels is ook een scorecard in de maak, die eenmaal ingevuld als nulmeting fungeert voor het niveau van brand alignment in jouw organisatie. Deze zijn we aan het ontwikkelen samen met de onderzoekers van het expertisecentrum Sustainable Business van Avans Hogeschool, zodat we weten dat het werkt.

Zo hebben we een aantal sterke hulpmiddelen in handen die verhelderende inzichten geven. Zonder allerlei complexe inspanningen en interventies. En óók nog eens leuk om te doen!