Wil je als organisatie veranderen, maar krijg je weerstand uit alle hoeken? Dan faal je. Betrokkenheid van mensen is de belangrijkste factor bij het slagen van veranderingen. Maar hoe werkt dat dan? In 1987 introduceerde Gerald Greenburg het idee van Organisational Justice. Maar laat ik nou net even wat verder terug in de tijd gaan.

 

Organisational Justice, het heeft iets te maken met hoe je dingen als organisatie doet en hoe rechtvaardig dat is. Hoe komt het dat een gevoel van rechtvaardigheid, of eerlijkheid, zo’n grote rol speelt bij de betrokkenheid van mensen? Het zit blijkbaar ingeprent in ons brein.

Maar een brein is niks meer en niks minder dan een orgaan dat een dier helpt te overleven in zijn natuurlijke omgeving? Wat was dan onze “natuurlijke omgeving” toen dit gegeven in ons brein werd ingeprent, en vooral,  waarom hebben we dit nog onthouden?

Wij als mensen zijn de dominante diersoort geworden omdat we konden samenwerken.

Pak ‘m beet, zo’n tienduizend jaar geleden waren we allemaal jagers en verzamelaars. En geloof me, met een speer en een steen is jagen een gelukssport. Vandaag vang ik wat, morgen vang jij wat. We hadden al snel door als mens, dat als we de vangst eerlijk verdelen, dan neemt de overlevingskans van de groep toe.

Maar… Dat werkt alleen op het moment dat er eerlijkheid en vertrouwen is. Als ik jou help dan ga ik ervan uit dat jij mij helpt. Als dat vertrouwen er is, voel ik me betrokken bij jou en de groep. En, als ik dan de kans krijg om dat hert te vangen, dan willen alle vezels in mijn lijf die speer zo hard en gericht mogelijk gooien alsof mijn leven ervan af hangt. En dat heet motivatie. Best simpel.

Vind je dit interessant of heb je weerstand met veranderingen in jouw organisatie? Mail me dan  of boek 60 minuten met David.