Positioneren en profileren zijn werkwoorden die om focus en regie vragen.

Onlangs zijn we aan de slag gegaan voor Gemeente Waalwijk, met de communicatieafdeling welteverstaan. Een enthousiaste groep vakmensen die het heel graag goed wil doen. Maar zoals zo vaak worden ook zij behoorlijk geleefd door de waan van de dag. Veel interne klanten die, vaak tegelijk, een beroep doen op de flexibiliteit, inzet en creativiteit van de afdeling. En tegelijk ziet de afdeling de groeiende urgentie voor middelgrote gemeentes, waarvan Waalwijk er een is, om zich scherp te positioneren en profileren.

In het ruimtelijk debat is namelijk weinig oog voor de specifieke rol en positie van dergelijke middelgrote steden. Terwijl demografische en economische ontwikkelingen juist voor belangrijke uitdagingen zorgen. Lang hebben deze gemeenten het ideaal van de complete stad nagestreefd. Nu moeten ze op zoek naar een nieuw, kansrijk toekomstperspectief. Dat vraagt om scherpe keuzes*.

Een dubbele uitdaging!

Een wijs man vertelde mij eens dat je moest kiezen om gekozen te worden. Dat kent meerdere aspecten komen we meer en meer achter. Niet alleen keuzes op het gebied van de inhoud; de positionering en profilering. Maar zeker ook op het gebied van de organisatie daarvan. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille! Het WAT en het HOE moeten hand in hand gaan. Want de meest slimme strategieën en briljante ideeën zijn niets waard als ze niet ten uitvoering komen.

Daarom is het des te mooier dat we dit daadwerkelijk hand in hand aanpakken in Waalwijk. Daar hebben we gelijktijdig oog voor de inhoud en de organisatie van de communicatie. Iets dat vraagt om co creatie, om samenwerking van verschillende bloedgroepen. Met de gemeente als opdrachtgever en met partners die ons verrijken. In dit geval werken we samen met Jasper de Boom van FocusLab**.

In een workshop van drie dagdelen zijn we met de communicatieafdeling aan de slag gegaan met het WAT en het HOE. In interactieve en inspirerende werkvormen zijn antwoorden gevonden op beide vlakken. De contouren staan en er kan concreet doorgepakt worden. Er is een kader gecreëerd dat richting en houvast biedt.

Ben je ook op zoek naar focus en regie voor je (communicatie-)organisatie? Laat dan je naam achter op onze contactpagina.

 

*) bron: Rooilijn, Op zoek naar perspectief voor middelgrote steden, Judith Lekkerkerker en Joks Janssen

**) https://www.david-raakt.nl/meters-maken-in-plaats-van-dingetjes-doen/