Gisteren mocht ik een verhaal vertellen op het Congres van de Digitale Communicatie dat Avans Hogeschool heeft georganiseerd. Tussen sprekers van RUMAG en Tony’s Chocolonely door heb ik met een volle zaal de interactie opgezocht over idealen. En wat is er mooier dan de actualiteit op te zoeken rondom een onderwerp waarvan je weet dat de meningen verdeeld zijn.

Dus opende ik het gesprek over de Notre Dame. Niet over de brand maar over wat daarna gebeurde. Over het miljard aan donaties dat binnen een week loskwam. En over wat daar in de digitale wereld over geschreven werd. In de zaal zaten studenten, docenten, managers en ondernemers. Een mooi gezelschap met uiteenlopende meningen.

Het onderwerp blijkt behoorlijk beladen. Van ‘wat goed dat die bedrijven doneren’ tot aan ‘wat een misleidende marketing truc’. Overall klonk het geluid dat dat miljard ook aan betere zaken gedoneerd had kunnen worden. Het blijkt maar weer dat je zoiets vanuit meerdere kanten kan bekijken en beoordelen.

Het bevestigt maar weer dat we in een wereld zitten waar iedereen journalist is, het vertrouwen onder druk staat, transparantie almaar toeneemt en waar ambiguïteit het nieuwe normaal lijkt te zijn. Ambiguïteit? Dubbelzinnigheid bedoelen we daarmee. Dat je bijna alles op verschillende manieren uit kunt leggen. We raken daarvan in de war.

Zoals ik laatst totaal verward bij de kassa van Shell stond en de vraag kreeg “wilt u voor 1 cent per liter uw CO2-uitstoot compenseren?. Ja, nee, hoe dan? Vertwijfeld zei ik ja en liep in verwarring weg. Zou het zo simpel zijn? Is een cent genoeg? Is dit een marketingtruc? Hoe doen ze dat dan? Kortom; ambiguïteit tot the max.

Dan naar idealen. Ik bedoel de kracht van idealen. Ook daar leven in de zaal vele definities van uiteenlopend van ‘purpose’ tot aan ‘raison d’être’. Dit terwijl de hele wereld inclusief Larry Fink dit nieuwe geloof belijdt.

Om duidelijk te maken wat wij verstaan onder idealen en de kracht ervan in digitale communicatie heb ik een real life case gepresenteerd. Een case uit een traditionele business to business omgeving. Daarin werd duidelijk hoe het vertrekken vanuit een ideaal tot relevante en effectieve dialoog leidt. En resultaten, want die tellen nou eenmaal in marketing.

Conclusie? Geen. Het was een mooie interactieve samenkomst van mensen en meningen waaruit iedereen zijn eigen conclusies mag trekken. Gelet op de persoonlijke reacties na de lezing hebben we elkaar ook nog wat geleerd. En daar draait het om bij Avans; leren.