Geïnspireerd door een lezing van Ron van der Jagt bij Logeion hebben Martin en ik een ronde tafel georganiseerd over de rol van de communicatieafdeling in de toekomst. Martin en ik zijn oud collega’s die samen een passie delen; sterke merken – sterk gedrag. We waren namelijk nieuwsgierig naar de visie van bevriende communicatiemanagers over hun rol naar de toekomst. Er verandert namelijk nogal wat in de wereld en zeker in ons vakgebied. Een recent onderzoek van Berenschot zet dat mooi neer. Kijk maar eens op Communicatie wordt van de hele organisatie.

Het C-level geeft aan dat reputatie en imago top prioriteit zijn in de strategie. Tegelijk zien we dat communicatie de afgelopen jaren uit de boardroom is verdwenen. Uitdaging genoeg dus. Onze ronde tafel gaf veel bevestiging voor deze situatie. “We zijn teveel bezig met realisatie van middelen en activiteiten. De waan van de dag regeert en we hebben structureel te weinig tijd.” Voor het nemen van regie op communicatie is nauwelijks sprake terwijl daar nou juist de (latente?) behoefte van de CEO ligt.

Dan blijkt er ook nog eens weinig verschil te zijn tussen branches. Aan tafel zaten communicatiemanagers uit het onderwijs, bouw, overheid, industrie en dienstverlening. Allemaal zoekend naar de aansluiting op de behoefte van enerzijds de boardroom en anderzijds de veranderende marketingwereld. Een regelrecht paradigma; iedereen ziet wat nodig is terwijl er weinig verandert…

“Er leeft angst bij de CEO dat de communicatiemanager zaken niet in het juiste perspectief ziet. Tegelijk wil hij grip op de reputatie.”

We hadden het ook nog over het blog van Bram Inklaar; “We moeten het idee loslaten dat communicatie een vak is. Hou op met het zoeken van erkenning en relevantie door de hele dag uit te voeren waar anderen geen zin in hebben. Dus ga doen waar we goed in zijn. Hoe wij communicatieadviseurs naar de maatschappij en de organisaties kijken, kan niemand anders. Dit is ons unique selling point.”

Oftewel; het wordt tijd voor een stevige positiebepaling van de afdeling communicatie. Het kernwoord aan tafel blijkt REGIE te zijn. Als communicatie iets van de hele organisatie wordt/is zal iemand regie moeten nemen. Regie op de vertaling van strategie naar communicatie, regie op samenwerking en co-creatie, regie op informatiestromen… kortom: regie op de reputatie!

De communicatiemanager als ‘boardroom consultant’ voor gevraagd en ongevraagd advies. Als professioneel bemoeial… Al met al een inspirerende middag die volgens de deelnemers zeker een vervolg moet krijgen; hoe gaan we onze positie terug krijgen?

Martin en ik hebben het met veel plezier georganiseerd en gaan dit zeker herhalen. Dus mocht je interesse hebben drop dan een bericht aan Martin Pleging of Nico Verheijden.